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Best of February 2022 
The following are a dozen questions answered by the NFSA’s Codes, Standards, and Public Fire 

Protection staff as part of the Expert of the Day (EOD) member assistance program during the 

month of February 2022 This information is being brought forward as the "Best of February 2022." If 

you have a question for the NFSA EOD submit your question online through the “My EOD” portal.  

  

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering, Codes, and 

Standards staff, generated as members of the relevant NFPA and ICC technical committees and 

through our general experience in writing and interpreting codes and standards. They have not been 

processed as formal interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee 

Projects or ICC Council Policy #11 and should therefore not be considered, nor relied upon, as the 

official positions of the NFSA, NFPA, ICC, or its Committees. Unless otherwise noted the most 

recent published edition of the standard referenced was used.  
 

   

  

Question #1 – Recirculating Flowmeter with multiple Fire 

Pumps  

  
 

Can a system utilizing multiple pumps have the discharge from the flowmeter recirculated 

to the fire pump(s) suction line?  
  

Yes, a system with multiple fire pumps can utilize a single flow meter with a connection back to 

the fire pump water supply.  NFPA 20, 2016 edition, Section 4.21.1.2 indicates where water 

usage or discharge is not permitted for the duration of the test specified in Chapter 14, the outlet 

shall be used to test the pump and suction supply and determine that the system is operating in 

accordance with the design.  Section A.4.21.1.2 and Figure A.4.21.1.2(a) provide a diagram for 

this arrangement.  This diagram indicates three fire pumps arranged in parallel with a single flow 

meter and bypass to the fire pump water source.  
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Question #2 – Open Stairs not in Stairwells  

  
  

In accordance with the 2016 edition of NFPA 13, is the stairway protection criteria found in 

section 8.15.3 applicable to open stairs that are not in a shaft?  
  

No. If a stairway is not enclosed in a shaft, the provisions of Section 8.15.3, titled “Stairways” are 

not applicable. Instead, the general obstruction rules such as 8.5.5.3 would apply. This section 

requires sprinklers to be installed under fixed obstructions that are over 4 ft in width.  

   

Although the title of section 8.15.3 is simply titled Stairways, this is section would apply to stairs 

that are enclosed in a shaft.  

   

NFSA did submit a proposal for the 2013 Edition of NFPA 13 to this section to attempt to clarify 

the sprinkler protection requirements for open stairs. The committee rejected the proposal, 

stating in the rationale that open stairs are “addressed under the obstruction rules or as a 

continuation of the ceiling sprinkler spacing depending on the configuration.”  

   

 



 



 

 

   

 

  

 

   

  

Question #3 – Clearance to Storage for ESFR Sprinklers 

beneath Wide Obstructions 

   
   

A row of ESFR sprinklers beneath a duct exceeding 24 in. width is necessary per Section 

8.12.5.3.1(1) of the 2013 edition of NFPA 13.  

  

Is the 36 in. clearance-to-storage requirement in 8.12.6 applicable to the sprinklers 

beneath this obstruction provided the 36 in. clearance will be maintained from the ESFR 

sprinklers at the roof deck above?  
  

Yes, the requirement for a minimum 36 in. of clearance from ESFR sprinklers to the top of 

storage is applicable to sprinklers located below an obstruction.  NFPA 13, 2013 edition, Section 

8.12.6 requires the clearance between the deflector and the top of storage be 36 in. or greater 

and does not provide an exception for sprinklers located below an obstruction.  The handbook 

commentary on this section indicates with clearances less than 36 in. sprinklers installed within 

the allowable spacing guidelines cannot provide sufficient overlapping of adjacent sprinkler 

discharge patterns.  

   

The requirements for ESFR sprinklers noted above are in contrast to those permitted by Section 

8.11.5.3.4 and Figure 8.11.5.3.4 for CMSA sprinklers.  A reduction in clearance to storage for 

CMSA sprinklers located under obstructions is in the standard, however it is specific to CMSA 

sprinklers and not applicable to ESFR sprinklers.  

   

These concepts have been maintained in NFPA 13, 2022 edition, Sections 14.2.12 for ESFR 

sprinklers and 13.2.8.3.4 for CMSA sprinklers.   

  
 

 

    

  

Question #4 – Drum drips 
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Is there a specific frequency of when drum drips must be serviced or drained?  
  

No, there is no prescribed frequency for draining auxiliary drains. Section 13.4.4.3.2 of the 2014 

edition of NFPA 25 states to drain auxiliary drains after operation of the system, prior to and 

during freezing weather as needed.  

   

The reason for this is that not all systems will have the same amounts of water or condensation 

in them and must be treated as a case-by-case basis. Annex Section A.13.4.4.3.2 provides some 

additional information on how to determine an interval of operation depending on the amount of 

discharge.  

   

 

 

 
  

 

  

 

 
   

  

Question #5 - Low Pile Storage and Encapsulation 

   
  

Does the fact that the commodity is encapsulated change the criteria of low-piled storage 

classification?  
  

No. Section 4.3.1.5 does not differentiate criteria based on encapsulation therefore per Table 

4.3.1.7.1.1 Discharge criteria for miscellaneous storage up to 12 ft in height, Class III 

commodities on multiple row racks stored up to 12 feet would require design criteria for OH2 (0.2 

gpm/sq ft over 1500 sq ft). 

   
 

 

    

  

Question #6 – Horizontal Pump fed from a Pond  

  
 

Is there a standard that describes specifics on how to feed a horizontal fire pump inside a 

building from a pond?  
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NFPA 20 is the installation standard, however, it is unlikely a horizontal fire pump could be used 

when the water supply is a pond, unless the pump is at a lower elevation than the pond and the 

suction line is routed below grade and below the water level all the way to the pump suction. 

Horizontal fire pumps are not permitted to draft, or lift water. For this reason, only vertical turbine 

fire pumps are used when the water supply is a pond.   

   

Horizontal split case fire pumps are required to be continuously primed with a minimum suction 

pressure of 0 psi at 150 percent of the rated flow. The suction for a horizontal split case pump 

suction can drop to a minimum of -3 psi (at 150% flow) which only accounts for the friction loss in 

suction pipe between a suction tank and the pump suction flange.   

   

It should be noted that in the past, NFPA 20 did permit horizontal fire pumps to operate under a 

suction lift condition. This allowance was removed from the standard in the 1974 edition and is no 

longer permitted.  
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Question #7 – Design Area Adjustments  

  
  

An Extra Hazard Group 2 dry pipe system will have K-11.2, high temperature rated 

sprinklers and is being installed in a building with a roof slope is less than 2/12. Per 

Section 19.3.3.2.8.1 of the 2019 edition of NFPA 13, multiple adjustments are compounded 

based on the area of operation originally selected from Figure 19.3.3.1.1.  

  

Depending on the sequence of the adjustments, is it possible to arrive at a design area of 

less than 2,000 square feet?  
  

No, as stated in Section 19.3.3.2.6, when high-temperature sprinklers are installed in extra 

hazard occupancies, the area of sprinkler operation can be reduced by 25 percent without 

revising the density, but never to less than 2,000 sq ft.  

   

Also, per Section 19.3.3.2.7, when K-11.2 or larger sprinklers are used with the extra hazard 

design curves, the design area can also be reduced by 25 percent but again, never below 2,000 

sq ft, regardless of the temperature rating of the sprinkler used.  

   

While it may be possible to arrive at a design area less than 2,000 sq ft it is not permitted.   

   

The order in which the adjustments are made are not dictated except for the required minimum 

3,000 sq ft for areas with sprinklered combustible concealed spaces (when applicable) must be 

applied last.   

  
 

 

    

  

Question #8 – Full Flow Trip Test of a Preaction System 

   
  

Is a full flow trip of a preaction system required every three years and if so, how is it 

performed?  
  

Yes, a full flow of the preaction system is required every three years. The operation of the test 

will depend on the type of system, such as a single or double interlock system.  

   

There are several steps to trip testing these systems. A step-by-step sequence can be found in 

testing procedures in the NFPA 25 2020 handbook edition.  

   



In short, for a single interlock full flow test, operate the releasing system and if electrically 

released allow system pressure to stabilize then close the control valve and drain system.  

   

If the system has a pilot line, then the system would be tripped by releasing the supervisory 

pressure from the system. In a double interlock system, the water to inspector’s test and 

supervisory air tripping pressure is required to be recorded. In this type of system, the electronic 

release needs to be activated first verifying that the solenoid has activated. Then the inspector’s 

test connection is opened. Note the time the valve tripped, the pressure the valve tripped and the 

time at which water flows steadily at the test connection (not unlike a dry pipe system test).  

  

 

 

   

 

   

 

   

  

Question #9 – NFPA 14 - Design Basis based on 1978 

Edition  

  
  

The underground pipe for an existing dry manual standpipe and by doing so added 100 ft 

of additional pipe to the system. The AHJ wants a hydraulic calculation performed but the 

original hydraulic calculations have been lost or were never performed.  

  

The AHJ will accept a new hydraulic calculation using the NFPA 14 design requirements 

from the era of the original design. The building was built in 1995 so it is believed the 1978 

Edition NFPA 14 applies, please advise if a more recent NFPA 14 existed prior to the 1996 

Edition.  

  

The interpretation from the 1978 edition is that the standpipe system requires 500 gpm 

from a single standpipe at 65 psi.  
  

NFPA 14 Standpipe and Hose System, 1978 edition, Section 2-1.2 required Class I and Class III 

standpipes to be sized for a minimum flow of 500 gpm, where a single standpipe was required. 

Where more than one standpipe was required a minimum of 500 gpm for the first standpipe plus 

https://nam11.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fnfsa.informz.net%2Fz%2FcjUucD9taT0yNDQzMzE2JnA9MSZ1PTUyMTYwMDI3OSZsaT0yNDM1OTY5NQ%2Findex.html&data=04%7C01%7Chunter%40nfsa.org%7C018bb6b2e26244f5937508da01361f5b%7C7a4a619715b04bcb85ce5e666485513e%7C0%7C0%7C637823629221035630%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000&sdata=AMWWTm825e63Cgvh5yv3uSChpKvHxzt63ZY61yYJMq8%3D&reserved=0


an additional 250 gpm for each additional, not to exceed a 2500 gpm maximum, and required a 

minimum of 65 psi at the topmost outlet of each of the standpipe (section 5-3.1).  

   

Those same requirements are also found in subsequent editions in 1980, 1983, and 1987.  

   

The 1990 edition included the 65 psi in Section 2-1.2 at the topmost outlet and the flow and 

pressure requirements remained unchanged until the 1993 edition.  

   

The 1993 edition was changed due to the recommendations made from the One Meridian Plaza 

Fire in Philadelphia in 1991, that killed three firefighters. This edition increased the required 

minimum hose outlet pressures to 100 psi and modified the flow requirements to 500 gpm for the 

first standpipe and 250gpm for each additional not to exceed 1250 gpm flow.  

   

If you cannot verify the adopted standard that was used in the original design, I would say it is 

reasonable to apply the 1993 edition to a building built in 1995, being the last edition published 

prior to the building’s construction. This would require a minimum pressure of 100 psi with a flow 

of 500 gpm for the first standpipe and 250 gpm for each additional not to exceed 1250 gpm flow 

for a Class I dry manual standpipe.  

  
 

 

   

  

Question #10 – Wet Manual Standpipe Calculations 

requiring more than 150 psi at FDC  

  
   

Section 6.4.5.2.2.1 of the 2019 edition of NFPA 14 states that the pressure required sign is 

not required when the pressure required is 150 psi or less.  

  

I do not believe it is the intent to limit the pressure to 150 psi; however, I am having 

trouble finding code references to support the use of pressure over 150 psi.  
  

Yes, you are correct, NFPA 14 does not limited fire department connections to 150 psi. The 

signage requirement found in NFPA 14 Standard for the Installation of Standpipe and Hose 

Connection (2019) Section 6.4.5.2.2.1 requires signage on a fire department connection (FDC), 

only when pressures exceed 150 psi. It is a recommended “common” practice to pressurize 

FDC’s at a minimum of 150 psi. This recommendation can be found in NFPA 13E the 

Recommended Practice for Fire Department Operations in Properties Protected by Fire Sprinkler 

and Standpipe System. NFPA 13E also recommends that pump discharge pressures should not 



exceed 200 psi unless the system is designed and indicated on the sign at the FDC for higher 

pressure.  

   

250 psi is widely considered a maximum pump pressure for fire department but pumping capacity 

does vary across the county and should be verified with the with the local fire official. Those 

requirements can be found in NFPA 1901 Standard for Automotive Fire Apparatus.  

   

All components of the standpipe system must be rated for the pressure indicated and within the 

range of maximum allowed by the standard.  

   

Note: all manual standpipes are also required by Section 6.4.5.2 indicating the system is wet or 

dry.  

  

 

 

   

 

  

 

   

  

Question #11 – Ceiling Pockets and Concrete Tee 

Construction  

  
 

In a parking garage design extended coverage sprinklers are to be used. The 

construction of the parking garage consists of concrete double tees spaced 

approximately 4 ft-6 in apart.  

  

Based upon the preliminary layout, their will be 2-3 structural bays between branch 

lines. It is being question if these structural bays are considered ceiling pockets.  

  

Do structural bays need to be protected as ceiling pockets in accordance with Section 

8.8.7 of the 2016 edition of NFPA 13?  
  

  

No, the spaces between the concrete tees are not considered ceiling pockets.  As stated in 

Annex section A.3.3.4, it is not the intent of the ceiling pocket definition to be applied to structural 

and/or framing members otherwise used to define obstructed or unobstructed construction.  
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So long as the deflector position conforms to the requirements of Section 8.8.4.1 for the 

construction arrangement, sprinklers are allowed to be spaced without consideration of the 

ceiling pocket rules dictated in Section 8.8.7.   

   

 

   

  

Question #12 – Fire-Retardant vs Fire-Resistant 

   
 

What is difference between fire-retardant materials and fire-resistant materials?  
  

 

NFPA 701 and 703 define and provide the differences between fire-retardant materials and fire-

resistant materials.  For example, NFPA 703, 2021 edition, Section 3.3.1 defines fire-retardant 

coating as a coating that reduces the flame spread index of Douglas fir, or of any other tested 

combustible surface to which it is applied, when tested in accordance with a test for assessing 



surface burning characteristics.  Section 3.3.2 defines fire-retardant-treated wood as a wood 

product impregnated with chemical by a pressure process or other means during manufacture, 

treated to exhibit reduced surface-burning characteristics and resist propagation of fire.  

   

NFPA 13, 2016 edition, Section 8.15.7.2 indicates sprinklers shall be permitted to be omitted 

where the exterior canopies, roofs, porte-cocheres, balconies, decks, and similar projections are 

constructed with materials that are noncombustible, limited-combustible, or fire retardant–treated 

wood as defined in NFPA 703, or where the projections are constructed utilizing a 

noncombustible frame, limited-combustibles, or fire retardant–treated wood with an inherently 

flame-resistant fabric overlay as demonstrated by Test Method 2 in accordance with NFPA 701.  

  

 

 

 
  

 

  

Layout Technician Training 
 

 

Tech Tuesday Webinars 

   

   

   

Explore general fire pump design requirements in NFPA 20: The Standard for the installation of 

Stationary pumps for Fire Protection. This program will include a detailed walkthrough of fire 

pump sizing, design and layout. 

   

   

When: Mar 15, 2022 from 12:30 PM to 01:30 PM (ET) 

Associated with Learning and Development 

  

Registration ends March 14th, 2022 
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Register Here  

 

  

 

 

    

  
 

 

Layout Technician Training 

   

The purpose of the layout technician course is to take a person with basic knowledge of math, 

physical science and drafting skills and teach them to be productive basic sprinkler layout and 

detailing technicians. All of the work elements necessary for NICET Level II Certification will be 

covered by the course including sprinkler selection, sprinkler spacing and location, obstructions 

to sprinklers, water supplies (public mains, tanks and pumps), hydraulic calculation of sprinkler 

systems, and standpipe system layout and calculation. 

  
 

Layout Technician Training Class 

   

   

   

Mar 22 - Apr 14, 2022 

  

   
  

 

Layout Tech - Blended Practicum 

   

LAST CHANCE TO COMPLETE PRACTICUM 

   

April 6 - April 14, 2022 

Registration closes on 03/18/2022 
  

  

 

 

 

This class is full. Registration is now closed  
 

    

 

 

 

Register Here  

 

    

 

    

National Fire Sprinkler Association 

514 Progress Dr, Ste A, 

Linthicum Heights, MD 21090 

1-800-683-NFSA (6372) 
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Contact Us  

 

  

  

 

   

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

   

National Fire Sprinkler Association 

514 Progress Drive, Linthicum Heights, MD 21090 

1-800-683-NFSA (6372) 

  

Unsubscribe 
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